Immunodeficiëntie stoornissen ontstaan wanneer één of meer componenten van je immuunsysteem ontbreken of wanneer het systeem niet naar behoren functioneert. Gebreken aan het immuunsysteem kunnen aangeboren of verworven zijn. Hoe dan ook, met problemen aan het immuunsysteem kunnen schadelijke micro-organismen gemakkelijk door de afweer van het lichaam dringen en iemand laten lijden aan verschillende ziekten.

Congenitale of primaire soorten
Als je geboren bent met deficiënties aan je immuunsysteem, wordt er gezegd dat je lijdt aan primaire immunodeficiëntie. Als je de primaire soort van deze ziekte hebt, kun je niet van het leven genieten zoals andere mensen dat doen. Jouw aanleg om allerlei besmettelijke ziekten op te lopen, kan in je kindertijd beginnen of je kunt er op latere leeftijd last van krijgen. De volgende zijn twee van de meest voorkomende voorbeelden van een aangeboren immunodeficiëntie stoornis.

IgA-deficiëntie
IgA verwijst naar je immunoglobuline A, dat in principe een groep antilichamen is die hoofdzakelijk in je luchtwegen en maag-darmkanalen voorkomen. Deze antilichamen zijn grotendeels in de vorm van vloeistoffen, die worden uitgescheiden in de genoemde gebieden en die vaak worden omschreven als de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen schadelijke indringers. Je kunt deze antilichamen ook vinden in het speeksel en in het traanvocht van je ogen.

Bij mensen met een IgA-deficiëntie produceert het lichaam onvoldoende hoeveelheden van deze specifieke klasse van antilichamen, wat betekent dat alle schadelijke micro-organismen je lichaam zonder moeite kunnen binnendringen. Het hebben van deze aandoening zal je gevoelig maken voor de meeste allergieën, verkoudheidsvirussen en andere infecties aan de luchtwegen.

Ernstige gecombineerde immunodeficiëntie
Ook wel bekend als SCID wordt deze immuunsysteemstoornis bepaald door een ernstig defect aan de productie van T-cellen in het lichaam. Je T-cellen kunnen in principe gezien worden als de mariniers van je hele verdedigingssysteem; T-cellen vormen niet alleen een defensieve wand maar ze zijn ook de elite gevechtseenheden, die eigenlijk de ongewenste indringers in je lichaam aanvallen. Nu kun je je wel voorstellen wat er gebeurt als je lichaam slechts een paar van deze soldaten heeft; het zal onmogelijk zijn voor je lichaam om infecties af te weren.

Een klassiek voorbeeld van SCID is een jonge jongen in Texas die probeerde te leven in een gesteriliseerde plastic tent om te voorkomen dat micro-organismen zijn lichaam konden binnenkomen. Deze jongen werd een medische legende en staat bekend als de Bubble Boy en wat later werd deze ziekte ook de bubble boy disease genoemd.
Verworven of een secundair soort

De meesten van ons worden geboren zonder gebreken aan het immuunsysteem. Factoren zoals ondervoeding, ernstige infecties of nare bijwerkingen van sommige medicijnen kunnen echter bij sommige mensen storingen veroorzaken, waardoor het immuunsysteem van het lichaam kan verzwakken. Dit type immunodeficiëntie kan het volgende omvatten.

HIV/AIDS
Iedereen heeft wel gehoord van het Human Immunodeficiency Virus of HIV en het verworven Immunodeficiency Syndrome of AIDS. Langzaam maar zeker leidt deze ziekte tot de totale afbraak van het immuunsysteem. Het probleem wordt veroorzaakt door een virus dat het aantal T-cellen, met name de T-helpercellen, in het lichaam kan vernietigen. Zonder de T-helpercellen zal je lichaam zich niet kunnen verdedigen tegen allerlei infecties en andere schadelijke organismen. Je kunt HIV oplopen door onzorgvuldige of onbeschermde geslachtsgemeenschap en door gebruik te maken van injectie- of tattoeagenaalden, die besmet zijn met het virus.

Immuunafwijkingen veroorzaakt door medicatie
Soms kunnen afwijkingen van het immuunsysteem door medische behandelingen worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie bij patiënten met kanker; van dit proces is bekend dat het niet alleen kankercellen, maar ook gezonde immuuncellen vernietigd. Ook mensen die transplantaties hebben ondergaan moeten medicijnen gebruiken die zijn ontwikkeld om de weerstand van het lichaam tegen het nieuwe orgaan te onderdrukken; die kan betekenen dat immuuncellen worden onthouden om hun functies uit te voeren.
Inderdaad, de gezondheid van je immuunsysteem is van groot belang om te kunnen overleven en is dus nooit vanzelfsprekend.