Je ziet dat de behandelmethode dry needling door steeds meer fysiotherapeuten wordt aangeboden. Het is misschien niet de behandeling die je verwacht bij een fysiotherapie, maar de problemen die het verhelpt, passen perfect in het straatje van de fysiotherapeut. Wat is dry needling en kan het jou helpen? Wil je meer informatie over dry needling? Dan kun je ook informatie opvragen bij manuele therapie Amersfoort.

Wat is het?

Dry needling betekent letterlijk vertaald, het droog inbrengen van naalden in het lichaam. Deze naalden worden ingebracht op het te behandelen lichaamsdeel. Bedoel je acupunctuur soms? Nee, dry needling is heel wat anders dan acupunctuur. Bij acupunctuur worden een of meerdere naalden ondiep in het lichaam geprikt. Deze blijven er ook langere tijd zitten. Bij dry needling wordt één naald dieper ingebracht.

Hoe werkt het?

Als je spieren of gewrichten vastzitten of pijn doen, komt dat vaak doordat er een knoop ofwel onnodig aangespannen spierweefsel zit. Bij dry needling prikt de fysiotherapeut de naald in zogenoemde trigger points. Het prikken van deze trigger points leidt tot zeer lokale spiersamentrekkingen. Door deze spiersamentrekkingen wordt de spier als het ware gereset. Dit wordt meerdere keren herhaald, totdat er geen samentrekkingen meer plaatsvinden. De behandeling kan wel onaangenaam aanvoelen. Niet zozeer het inbrengen van de naald, maar vooral de spiersamentrekking worden door veel patiënten als vervelend ervaren. Dit gevoel is vergelijkbaar met een elektrische schok of kramp.

Kan het jou helpen?

Dry needling kan helpen bij een breed scala aan klachten. Bij beperkte bewegingsmogelijkheid in gewrichten kan deze behandeling de beweeglijkheid weer terugbrengen. De naald wordt dan in de spieren in de directe omgeving van het gewricht aangebracht. Verder kan het ook pijn wegnemen in alle spieren en gewrichten.

Opmerkelijke toepassingen

Ten slotte kan dry needling helpen bij RSI-achtige klachten. Door de hele dag kleine bewegingen te herhalen (denk aan klikken met een computermuis), wordt er enorm veel spanning opgebouwd. Dry needling kan deze spanning wegnemen.